ristojkoivula

Jos Putin on ”Hannibal” (Sauli) – niin KUKA on ”FABIUS CUNCTATOR”?


Rooman senaatin rauhanneuvottelijaksi valitsema sensori Quintus Fabius Maximus Verrucosus, sittemmin Cunctator julistaa Kathagolle sodan syksyllä 218 e.a.a.Kopsin tämän toisen ketjun sivurönsystä pääaiheeksi.

 

" Veikko Huuska 13.8.2018 14:35

Mörttinen - Nurmi -toimittajaduon tänään julkaistun Niinistö- kirjan sivuilta:

Niinistön mukaan todistamme nykypäivänä sivistyksen ja hyvän Eli EU:n heikkoutta, jota "Moderni Hannibal" Eli Putin yrittää hyödyntää.

- Venäjä julistaa, että länsi on heikko. Se on havaittu todella, Niinistö on kirjan mukaan ilmaissut huoltaan.

Lisäksi hän puhuu mm. väkivallan ja sotilaallisen operaation "riman alentamisesta". "

Huuska tarkoittaa seuraavaa kirjaa:

 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ottivat Vladimir Putinin heinäkuussa 2018 vastaan Presidentinlinnassa. Kuva: MATTI PORRE

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tuore-kirja-putin-on-niiniston-mukaan-modernin-ajan-hannibal/p9DNK2zD

Tuore kirja: Putin on Niinistön mukaan ”modernin ajan Hannibal”

13.8.2018 10:59 | Päivitetty 13.8.2018 11:05

Putin ei ryhdy mihinkään, missä on häviämisen mahdollisuus, Niinistö pohtii uuden kirjan mukaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää Venäjän presidentti Vladimir Putinia modernin ajan Hannibalina, joka uhkaa sivistystä eli Euroopan unionia, kerrotaan presidentin elämää käsittelevässä uutuuskirjassa Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra. Kirjan mukaan Niinistö on verrannut Putinin Venäjää antiikin sotapäällikköön useasti niin kulissien takana kuin julkisestikin.

Aamulehden toimittajien Lauri Nurmen ja Matti Mörttisen kirjan mu- kaan presidentti Niinistöä askarrutti jo koulupoikana antiikin historia: miksi ja miten karthagolaisten julmana pidetty sotapäällikkö Hannibal onnistui lyömään sivistyneinä pidettyjen roomalaisten armeijat näiden omalla maaperällä? Myöhemmin, etenkin Krimin miehityksen jälkeen, Niinistö on palannut tähän ajatukseen.

Kirjan mukaan Niinistön ulkopolitiikkaa ymmärtääkseen täytyy tietää, miten hän pohjimmiltaan suhtautuu Venäjän ja Putiniin. Krimin miehityksen jälkeisinä vuosina Niinistö on verrannut keskusteluissa EU:ta antiikin Roomaan ja Venäjää kenraali Hannibalin johtamiin röyhkeisiin valloittajiin, kirjassa todetaan.

Kirjan mukaan Niinistön ajattelun ydin on paljastunut etenkin Kultaranta-keskusteluissa, joissa tämä on jopa julkisesti viitannut Putiniin samassa yhteydessä kuin Hannibaliin. Niinistön mukaan todistamme nykypäivänä sivistyksen ja hyvän eli EU:n heikkoutta, jota ”moderni Hannibal” eli Putin yrittää hyödyntää. Karthagolaisten menestys antiikin aikana on presidentin mukaan historianoppi, jota nyt joudutaan miettimään.

Sotapäällikkö Hannibal aloitti toisen puunilaissodan (noin 218 – 202 eaa.) valtaamalla Saguntumin vauraan kauppakaupungin Iberian niemimaalla. Roomalaiset eivät auttaneet piiritettyä kaupunkia, ja voitosta itseluottamusta kerännyt Hannibal ylitti Pyreneiden vuoriston ja Alpit ja onnistui kukistamaan roomalaiset Apenniinien niemimaalla.[Huom! Mikä olisi nyt "vauras Saguntum"?   PS: Krim ei ole vauras, evät myöskään Suomi ja Baltia... siinä mielessä, että niistä kukaan mitään sotilaalloisesti rahallisesti hyötyisi...]

 

Niinistö on korostanut länsimaiden tuudittautumista ikuiseen rauhaan ja miettinyt, nostaako Putin riskirimaa huomatessaan länsimaiden kyvyttömyyden vastata sotilaallisiin aggressioihin. Presidentti kokee ”roomalaistaudin” hyvinvoinnin tuomaksi velttoudeksi.

”Venäjä julistaa, että länsi on heikko. Se on havainnut toden”, Niinistö on kirjan mukaan ilmaissut huoltaan.

Kuitenkin Niinistö analysoi kirjan mukaan, että Putin ei ryhdy mihinkään, missä on häviämisen mahdollisuus. Näin ollen Venäjä ei uskalla laskea sotilaallisen voimankäytön rimaa Baltiassa, kirja kertoo Niinistön pohtineen, koska tällöin seurauksena olisi väistämättä kolmas maailmansota. "

 

Karthago ja Rooma olivat tuolloin molemmat ns. aristokraattisia tasavaltoja,


jollaisten klassinen malli oli Kreikan Sparta: valta oli perinteisten periaatteessa "tasa-arvoisten" yli-myssukujen patriisien käsissä, jotka edustivat keeskenään heimotyyppistitä maanomistusta. Näiden lisäksi oli "vapaita kansalaisia" eli plebeijejä, jotka pyrkivät keräämääm yksityistä omaisuutta, ja orjia. Patriisisukujen kesken vallitsi nokkimisjärjestys siitä riippuen, mitä virkaa ketkäkin olivat hoitaneet, ja mitä sotia tai taisteluja olivat johtaneet ja voittaneet.Hannibalin lisäksi hänen kaksi nuorempaa velje- ään Hasdrubal ja Mago olivat Karthagon armeijan korkeimpia komentajia.Rooman puolella tuollaista komentajaklaania vastaavat konsuli Publius Cornelius Scipio, tämän veli Gnaeus Cornelius Scipio Calvus, ja poika Publius Cornelius Scipio Africanus Sr., tuolloi 18 v. mutta jo mukana sotahom- missa. (Mainittakoon vielä etymologisena detaljina, että Caesar oli tuolloin aivan tavallinen nimi, joka tarkoitti "tuuhea- tai pitkätukkaista". Käytössä oli myös ilmiönä ja nimenä sectio caesarea eli "hiuspäisen leikkaus", eli keisarinleikkaus: äidin kuolemantapauksen yhteydessä syntymätön lapsi yritettiin pelastaa, jos sillä oli hiukset. Scipio Africanus syntyi tällaisella leikkauksella.)

Rooma käsitti tuolloin Italian "saappaanvarren" alueen ja piti valtaa muuten osapuilleen nykyisen Italian alueella. Karthagon kaupunki oli nykyisen Tunisin (berberkielellä "Te Unissa", karavaanien nukkumaleiri), ja se piti suurin piirtien Tusisian alueella valtaa, mutta tavoitteli eri tavoin mm. Numidiaa (Algeriaa), kreikkalaista Sisiliaa, Espanjaa, ja Rooman hävittämistä.

 

Hannibal BarcaMommsen p265.jpg

 

A marble bust, reputedly of Hannibal, originally found at the ancient city-state of Capua in ItalyRisto Koivula 13.8.2018 15:44

" Ohoh... Hannibalhan hävisi...

...koska vihollinen Rooman diktaattori (kahteen otteseen) sensori Quintus Fabius Maximus Verrucosus Cunctator (< 280 - 203 e.a.a.) oli tehnyt sotilaallisia valtuuksiaan käyttäen laajoja "demokraattisia" ja hallinnollisia uudistuksia, mm. ottanut Pohjois-Italian alistetut kansat Rooman kansalaisiksi. Vaikkakin Hannibal oli Alppi-marssillaan jossakin määrin onnistunut yllättämään Rooman 218, niin veli Hasdrubal marssi vuonna 211 jo täysin kuin pässi narussa Alppien yli noin 60000 miehen armeijan kanssa Fabiuksen virittämään ansaan. Tämä oli lähettänyt jo edellisenä vuonna, ennen kuin Hasdrubal lähti liikkeellekään, Alppien etelärinteille "vastaanottokomitean" (jolla taaskin olisi ollut paljon kaikenlaista muutakin tekemistä...).

 

Totaa... Jos Putin on Hannibal, ... NIIN KUKA ON FABIUS?!

 

PS: Fabius oli niin korkeaa patriisiaatelia, että hänestä käytettiin vain etunimeä kuten myöhemmin keisarista ja lähipiiristään. "Quintus" tarkoittaa "viides" -joskin hänen isänsä ja isoisänsäkin olivat olleet Quintus Fabiuksia, ilmeisesti niiden (esikois?)polvien rekisteröiminen nimeen pätkäistiin viidenteen, loppu ei tuonut enää lisästatusta.

Loput nimet ovat pilkka- ja haukkumanimiä: Maximus Verrucosus on "Suurin Syylä" (koko valtakunnassa: sellainen oli hänen ylähuulensa paikalla, hänen sanotaan olleen karmaisevan ruma mies), ja Cunctator tarkoittaa "vitkastelijaa", joka oli sekin ensin haukkumanimi...

Julistaessaan sodan Karthagolle 218 sensori Fabius oli vähintään 62-vuotias, yli-ikämiessarjaa, mutta saattoi kyllä olla vanhempikin, ja tuli elämään vielä 15 vuotta. Hän oli aloittanut julkisen uransa vuonna 260 erikoisessa ja arvostetussa uskonnollisessa tehtävässä auguurina, jonka tehtävänä oli roomalaisten suurissa juhlissa hautajaisissa tulkita "taivaanmerkkejä" ja hautajaistapahtumia ennustusmielessä, "jumalien tahtoa". (Häntä ei ainakaan pidetty tyhmänä.) Hän saattoi toimia sellaisessa tehtävässä eli eräänlaisena sotilaspappina myös 1. puunilaissodassa 264 - 241 e.a.a.

Myöhemmin on tulkittu auguurien ennustaneen lintujenlennosta (avis + gero > avgeros), mutta tulkinta on väärä: augur on juuresta *aug- = kasvattaa lisätä, edistää, samaa juurta kuin liettuan augti = kasvattaa. (Sanasta saattaa tulla myös ugri, sillä uralilaset viljelvät kasveja ennen indo-eurrooppalaisia.) Hautajaisssa toimi myös toinen ennustaja titteliltään haruspex (samaa juurta kuin horoskooppi, vaikuttaa germaaniselta termiltä), joka ennusti juhlissa tarjottujen teuraseläinten sisälmyksitä ja kunnosta (ei kannattanut todellakaan tarjota huonoa, puolikuolleeena teurastettua). Hautajaisiin kokoonnuttiin myös tekemään tärkeitä päätöksiä menetyksen aiheuttamien muutosten toteuttamiseksi.

Vuonna 237 hän pääsi valtion virkan kvestoriksi (eräänlaiseksi julkiten varojen kasööriksi, alin patriisivirka, johon pääsi myös plebeijejä), v. 255 ediiliksi, jotka hallinnopivat julkisia rakennuksia ja joukkotapahtumia, 233 hänet valittiin konsuliksi, jossa ominaisuudessa hän johti sotaa koillis-Italian liguureja vastaan, jotka ajettiin Alpeille ja niiden yli. V. 230 hänet valittiin sensoriksi ja vuonna 228 toisen kerran konsuliksi

Hän oli kolmea kautta johtaja: syntyperältään, sensorin eli väestönlaskijan virkansa puolesta (jonka tehtävä oli myös tarkkailla ja valvoa mm. pukeutumista, tapoja ja moraalista selkärankaa väestöllä ja muilla virkamiehillä, esimerkiksi miehet eivät saaneet pitää pitkää tukkaa tai partaa, koska ryövärit pyrkivät aina tarttumaan niihin uhrin lannistamiseksi), ja Senaatin valitsemana sotilasdiktaattorina. Diktaattoria piti joko totella "sokeasti" - tai hänet piti tappaa, ja Fabiuskin joutui kerran mestauspölkylle asti pyövelin kohottaessa kirvestä ja senaattoreiden varmistaessa, että diktaattorin taktiikka, joka tarkoitti mm., että Rooman kaupungin puolustamiseksi ei tehty käytännössä mitään uutta olennaista, on voimassa ja oikein ymmärretty. Fabius sanoi, että se on sitä niin kauan kuin pää on kiinni hänen ruumiissaan.

 

 

Roomassa Fabius johti maata, Scipiot taisteluja

 

Fabiuksen julistettua sodan konsuli Sempronius Longus vie joukkoja Sisiliaan tarkoituksella nousta maihin Afrikassa. Scipion klaani lähtee Espanjaan, jossa saa kuulla Hannibalin poistuneen maasta Pyreineiden yli Alppien suuntaan mukanaan 60000 miehen armeija, ja jättäneen Espanjan veljensä Hasdrubalin hoitoon. Roomalaiset arvaavat heti, mitä se tarkoittaa: Hannibal aikoo ylittää Alpit ennen talvea ja yllättää heidät "takaoven kautta" (ja saranan puolelta). Sempronius ja isä-Scipio ovat Hannibalia vastassa, mutta eivät pärjää. Hannibal saa kuitenkin vain rajoitetussa määrin puolelleen alueen heimoja. Seuraavan vuoden huhtikuussa Hannibal marssiin Apenninien yli. Rooma lähettää uuden konsulin Flaminiuksen Hannibalia vastaan 30000 armeijankanssa, mutta tämä joutuu ansaan ja Flaminus kaatuu.

Flaminius on aivan käsittämätön valinta johtajaksi, jonka olisi pitänyt yhdistää pohjoisten alueiden ei-kansalaiset hyökkääjää vastaan. Valintaa ei ole tehnyt missään tapauksessa ainakaan Fabius. Hän on plebeijipuolueen senaattori, sen perustaja, kansantribuuni, joka on ajanut pohjoisten alueiden maiden jakamista yksityisomaisuudeksi köyhille Rooman kansalaisille - ja ja siten joko alkuperäisen asujamiston karkottamista tai heidän "vapauttamistaan" yksityis- tai heimo-omaisuudestaan emämaan siirtolaisväestön hyväksi! Varmaan paikalliset oppaat viimeistelivät hänen johtamisensa ansaan! Flaminiusta mainitaan joskus "demokraatiksi", mutta hän on ennen kaikkea populisti.

Tämän jälkeen, keväällä 2017 Rooma valitsee Fabiuksen diktaattoriksi, vaikka juurikaan kukaan ei tykkääkkään hänen avointa ratkaisuyhteenottoa karttavasta, väistelevästä ja hajaannuttavasta (jopa uusille alueille) taktiikastaan. Nimityskään ei suju aivan ilman sarvia ja hampaita. Diktaattorilta on ratsatus ja ratsuväen komennus kielletty, hänen on pääsääntöisesti pysyteltävä Roomassa. Hänen pitäisi valita varamiehekseen ratsumestari, Magister Equitum, jolle kuuluisivat mm. ratsuhommat. Kun Fabius ei halua "nimittää kaikkia munia samaan koriin" eikä valitse sellaista eikä kelpuuta myöskään kanssakomentajakseen elossa olevaa konsulia amiraali Gnaeus Servilius Geminusta, senaatti nimittää ratsumestariksi Fabiuksen vastustajan Marcus Minucius Rufuksen, ja myöntää myös Fabiukselle ratsuoikeuden. Minucius oli hyvä härnäämään ja kiusaamaan Hannibalia, vaikka ylittikin valtuutensa ja rikkoi ohjeita, kun Fabiuksen silmä vältti. Fabius joutui kerran pelastamaan hänen henkensä tuollaisesta operaatiosta, muuta sen jälkeen he toimivatkin saumattomasti yhteistyössä. Marcus Minucius ja Gnaeus Servilius kaatuivat Cannaen taistelussa.

Esimerkiksi Rooman kaupukia ei juurikaan varusteta, paras nuorekkain armeija ja joukkojensa tai oikeastaan setänsä joukkojen paras komentaja tuskin täysi-ikäinen Scipio nuorempi ovat Espanjassa taistelemassa "toisarvoista" Hasdrubalia vastaan ja "kasvamassa korkoa". Scipio tarjosi aloitteellista ja aktiivista, todellista toimintaa ja oikeita voittoja vaikka pienemmässäkin mittakaavassa, eikä hävinnyt. Juuri sellaista iskunyrkkiä tarvittiin Fabion taktiikan täydennykseksi. Kuin Kutuzov ja Bagration Napoleonia vastaan... Tarkasti ottaen Espanjassa tappelivat muutkin potentiaaliset vallanpitäjät, esimerkiksi eräs Masinissa ja eräs Syfax, jolla oli 50000 miehen armeija parhaimmillan.


Alistetuille heimoille Fabius tarjosi - ei itsenäisyyttä, vaan Rooman kansalaisuutta, josta tässä yhteydessä vasta tuli ainakin jossakin tavoiteltu "hyödyke". Fabius aseisti myös orjat ainakin tärkeimmissä paikoissa kuten Roomassa. Se tarkoitti sitä, että heidät piti myös vapauttaa. Muualta tuotiin sitten uusia tilalle myöhemmin.

Cannaen taistelu 2.8. 2016 e.a.a.

Vuonna 216 Senaatti ei jatka Fabiuksen diktaattorinvaltuuksia, vaan valitsee konsuleiksi kaksi hänen vastustajaansa Lucius Aemilius Paulluksen  ja Gaius Terrentius Varron. Varro on Fabiuksen poliittinen vastustaja, hän on virkauran takia patriisiksi ylennetty plebeijiläisen teurastajasuvun päämies, joka kannattaa edesmenneen tunarikonsuli Flaminiuksen Plebeijipuolueen ohjelmaa, eikä hänellä ole sotakokemusta, ei ainakaan komentajakokemusta. Soppakatapulttikokemus ei auta taistelutilanteessa.  Paullus on urhoollinen ja itsevarma mutta ei kovin välkky perussotilas. Hänen strtegiansa ydin on päästä tappamaan Hannibal, mieluiten silmästä silmään kaksintaistelussa, kuten antiikin komentajat usein tekivät, jos tilanne oli tasainen ja oli tarkoitus joskus tehdä myös rauha, jolloin voittajan etulyönti oli ehdottaa mielestään rauhansopimusta. Menettelyllä oli oma nimensäkin, spolia opima, ja siihen kuului myös, että hävinneen komentajat henkilökohtaiset sostavarusteet kuten haarniska kuululuivat voittajalle ja ne uhrattiin tai laitettiin näytille hänen valitsemassaan temppelissä. Myös Hannibal hankkiutui henkilökohtaista yhteenottoa kohti Paulluksen kanssa keskellä taistelukenttää, hän voitti. Tuo kuvio osaltaan vaikutti siihen, että Cannaen taistelussa krthagolaiset, joilla oli miesmäärältää puolt pinempi armeija mutta siinä kaksinkertainen ratsuväki roomalsiiin verrattuina, onnistuivat piirittämään Rooman armeijan. Rooman ratsuväki tunarikomentaja Varro mukaan lukien pääsiassa pakeni, kun huomasi, että mitään ei ole tehtävissä. He tietävät, että ylin lainvalvoja Rooman preetori Marcus Claudius ei tule katsomaan sitä heille raskauttavaksi...

 

300px-Hannibal_route_of_invasion.jpg

Hannibalin reitti kartalla.

Päivämäärä:

2. elokuuta 216 eaa.

Paikka:

Cannae

Lopputulos:

Karthagon täydellinen voitto

Osapuolet

Rooman valtakunta  ......................................  Karthago

Komentajat

Lucius Aemilius Paullus† ja  ........................... Hannibal
Gaius Terentius Varro

Vahvuudet

55 000 jalkaväkeä ja 6000 ratsuväkeä ..........  32 000 jalkaväkeä ja 10 000 ratsuväkeä

Tappiot

ehkä 60 000 .................................................... noin 6000

 

Tulos ei ole odottamaton: on huomattava, että vaikka Hannibalilla on puolet pienempi armeija, hänellä on kuitenkin kaksinkertainen ratsuväki Roomaan nähden.

Rooma menettää ennen kaikkea alokkaita: nuoria, uusia kansalaisia, ja (entisiä) orjia. Vaikuttaa muuten siltä, että orjiin on oltu erittäin tyytyväisiä, sillä Rooma ostaa kohta maailmanmarkkinoilta 8000 sotilasorjaa (kuten gladiaattoreita)

Senaatti on päättänyt "näyttää" Hannibalille (närhin munat), mutta hävinnyt kuin torakka. 80 senaattoria kaatuu.

Lain mukaan, kun legioonat olivat jollakin alueella menettäneet komentajansa kaatuneina ja paenneina, niiden komentaksi tulee ensi vaiheessa alueen preetori, Marcus Claudius Marcellus (< 268 - 208 e.a.a.). Hänet on Fabius nimittänyt, edellisen karran hän on ollut johdossa konsulina Gnaeus Cornelius Scipion kanssa 6 vuotta aikaisemmin v. 222. Hän oli varsinainen huippusotilas jos kuka, ikä tosin alkoi ruveta painamaan. Hän oli taistellut 1. puunilaissodassa sotilaana, nousi gallien  julistamassa sodassa 225-222 kenraaliksi, konsuliksi Gnaeus Cornelius Scipionkanssa. Samalla hän oli noussut plebeijistä patriisiksi. Aivan erityisesti hän oli mitä mestarillsin kaksintaistelija.  Kaikkiaan Marcus Claudius oli Rooman konsulina viisi kertaa, joista 4 oli edessä.

Hänen varsinainen kuninkuussavutuksensa oli kuitenkin spolia opima -voitto Gallian kelttiläisten kuninkaasta ja komentajasta Viridomaruksesta Clastidiumin taistelussa vuonna 222 e.a.a. Vain Hannibalin päänahka olisi ollut vieläkin arvokkaampi...

Marcus Claudius voittaa yllättäen Hannibalin taistelussa pienestä Nolan kaupungista Vesuviuksen takana mereltä katsoen. Tyrmistynyt Hannibal (joka ei pyri kaksintaisteluun, mikä ei lisää hänen autoriteettiaan roomalaisten - eikä omien - joukossa...) tekee tästä "periaatekysymyksen" ja yrittää seuraavien kahden vuodenkin aikana kahdesti vallata merkityksettömän kaupungin. Hannibal on joutunut täysin vihamielisiksi kääntyneiden heimojen kuten samniittien ja japygien keskelle, ja tosiasiallisesti puolustukannalle. Hän ei saa Karthagosta tarvitsemiaan vahvistuksia, sellaiset nielee sota Espanjassa.


Marcus Claudiuksella oli vankkumaton käsitys siitä, kuka oli ainoa oikea henkilö ja "oikea patriisi" johtamaan Roomaa. Kun häntä itseään vaaditaan diktaattoriksi, hän sanoa "saaneensa rukoillessaan temppelissä huonon enteen, koska ei ole "oikea patriisi" (jumalien mielestä) tuohon asemaan! Sellainen olisi vain ja ainoastaan - Quintus Fabius Maximus Verrucosus Cunctator! Häntä on uskottava, kun hän on sentään Gallian kuninkaan sotisovakin uhrannut Jupiter-jumalalle!

Fabius on löytänyt toisenkin täsmäiskunyrkin, joka iskee kuin pallosalama siellä, missä sitä kukaan koskaan vähiten odottaisi, ja missä siitä on viholliselle kaikkein eniten haittaa.

 

Rooman preetori 2016 Marcus Claudius Marcellus.

 

Cannaen katastrofin jälkeen diktattoriksi valittiin Marcus Junius Pera, joka oli mm. ollut Fabiuksen johtamalla sotaretkellä liguureija vastaan, ja ennen häntä Rooman sensorina, jossa virassa oli mm. todella toteuttanut väestönlakennan, jonka mukaan Rooman kansalaisia oli 270212 vuonna v. 225 e.a.a. Juuri hän osti armeijaan ulkomailta 8000 orjaa ja kutsui palvelukseen alaikäisiä. Hänen ratsumestarikseen tuli Tiberius Sempronius Ti. f. Ti. n. Gracchus, jonka hän myös nimitti konsuliksi Lucius Postumius Albinuksen kanssa, joka kuoli pian väijytyksessä Galliassa, minkä jälkeen Pera ajoi konsuliksi Marcus Claudiusta, joka asetti ehdoksi myös Fabius Cunctatorin valinnan, joka siis valittiin tuolloin. He sitten jatkoivat konsuleina yhdessä ja vuoroin useita kausia.
Fabius Cunctatoria ei valittu diktattoriksi enää kolmatta kertaa (hän oli ollut diktaattori myös v. 221, Gallia Cisalpinan pääkaupungin Mediolanumin (Milanon) valtaamisen jälkeen, konsulina silloinkin Marcus Claudius), vaan hän johti sotaa "normaalin kaavan mukaan".

Cannaen taistelun jälkeen tapahtui välittömässä ympäristössä pientä liikehdintää Karthagon puolelle: esimerkiksi samnilais-etruskilainen Capuan tervehtii Hannibalia "vapauttajana" ja Sisilian koilliskulmassa sijaitsevan silloin kreikkalaisen Syrakusan kaupungin uusi kuningas asettuu ainakin Roomaa vastaan. Illyriassa Makedonia hyökkää Rooman pieniä siirtokuntia vastaan Karthagon tuella.

Karthago nousee maihin Sisiliaan. Sitä houkuttelevat mitä ilmeisimmin aivan erityisesti Syrakusan, Arkhimedeen sotakoneet. Niiden odottelu Rooman valtausta varten saattaa olla yksi syy Hannibalin kuppailuun ja asettumiseen kummallisiin paikkoihin. Vaikka Sisiliassa ja Syrakusassa ei aina pidetä kauheasti roomalaisistakaan, Karthagon armeijaa kohtaavat siellä veriset tappiot ja tappavat kulkutaudit.

 

Pian kuuluu kuitenkin vähän kauempaa päinvastaista: Kreikan valtiosta Ateena asettuu mahdollisesti jostakin periaatteellisesta syystä Rooman puolelle, ja tuo mukaan suuren osan muista kreikkalais-valtioista, myös Spartan. Tämä on alku uudelle, 1. Makedonian sodalle, sillä maan kuningas Flippos V on ollut Karthagon avulla kaappaamassa Rooman tukikohdat Illyriassa (Albaniassa). Apulian Roomalle uskolliset japygit ovat samaa väestöä. Rooma on aikasemmin kukistanut Adrianmeren merirosvot ja ottanut heidän tukikohtansa haltuunsa myös Makedonian puolella merta.

 

Vuonna 214 roomalaiset valttavat Espanjassa alkuperäisen kiistakapulan Saguntumin kaupungin. Karthagolaset ovat kuitenkin varustaneet se eteläpuolelle päätukikohdakseen Katrhago Novan linnoituksen.

"Preetori" Marcus Claudius Marcellus piirittää Syrakusan. Kaupunki taistelee 2 vuotta Roomaa vastaan erityisesti Arkhimedeen sotakoneilla. Vuonna 2012 hänen sotilaan sotilaansa valtaavat kaupungin rynnäköllä ja tappavat Arkhimedeen, jonka sanotaan olleen 75-vuotias. Tätä pidetään vahinkona, mutta Rooma oli pronssikautinen valtio, jonka innostuksen kohteisiin ei kuulunut teknologia, toisin kuin esimerkiksi kelttien (jotka salasivat tietojaan roomalaisilta). Rauta tunnettiin, mutta orjat eivät viitsineet tehdä kunnon rautaa. Kaikki työvaiheet paitsi sulattaminen tehtiin takomalla ja se vaati suurta taitoa ja rautaista kokemusta. Se vaati myös puuhiiltä, sysiä, liettuaksi džiūtis, joka oli tervanpolton sivutuote, ahjoa ja palkeita. Roomalaiset eivät tunteneet esimerkiksi hevosenkenkää, saksia, tuskin sahaakaan, koska heillä ei ollut niihin kelvollista metallia omasta takaa, eivätkä käyttäneet myöskään jalustimellista satulaa. Prossinen taltta ja puinen nuija olivat perustyökaluja vähän joka hommassa.[Huom! Kuka on NYT "Arkhimedes"?

Arkhimedes tiesi, että Maa kiertää Aurinkoa. Kaikki tieto mitä tuosta Aristakhoksen kosmologiasta on jäljellä, on hänen välityksellään. Myös Kopernikuksella oli nuo tiedot, eikä ajatus muutenkaan baltti-Preussissa uusi. Aristoteleen maailmanlopunlaitteista mainittakoon eolaiset tehkkaat katapultit, vinssit, joilla katapultilla koukutetun laivat voitiin vetää kuivalle maalle ja uutena polttopeilit, jotka heräättivät suurta kauhua. Varmanaan tunnettiin myös kreikkalainen tuli, jossa laivaan tai sen viereen katapultattiin palavalla terva- ym. seoksella täytettyjä ruukkuja, joka seos kuumetessaan pehmeni ja myös kellui ja paloi veden pinnalla. Bysanttilaiset kehittivät tämän aselajin myöhemmin taiteeksi kemikaalien, eri tavoin käyttäytyvien reiällisten ruukkujen, katapulttien ja tehokkaan sijoittelun osalta. Arkhimedes kehitteli myös Antikytheran koneen kaltaisia mekaanisia kosmisia lakentalaitteita.]

Vuonna 213 nykyisen Algerian paikalla sijaitsevan Numidian (länsiosan) kuningas Syfax, jolla on 5000 ratsumiehen armeija, aloittaa Rooman liittolaisena vihamielisyydet Karthagon kanssa. Hänen tähteäimessään on varsinaisesti Numidian itäosan kuningas Masinissa ja tämän hallussa olevien Numidian alueiden yhdistäminen valtakuntaan hänen alaisuudessaan. Masinissa on kasvanut Karthagon eliitin joukossa, ja hän osallistuu Espanjan sotaan itsekin, ja hänen numidialaset keihäsjoukkonsa myös Hannibalin armeijaan Italiassa. Hasdrubal joutuu palaamaan Espanjasta panemaan naapuria järjestykseen jättäen joukkojensa komennon Magolle ja muille. Suhteessa itse Karthagoon Syphax on epäluotettava liittolainen, jonak hyödyllisyys jää enempi siihen että hän sitoo Karthagon joukkoja Espanjasta (enemmän kuin Rooman jokkoja) ja Hasdrubalin on lähdettävä häntä kukistamaan. (Paljon hyödyllisempi liittolainen olisi karthagolaisen yhteiskunnan perusteellisesti tunteva Masinissa, 3000 ratsumiestä...)

V. 212 roomalinen sotajoukko nousee meihin Kreikassa ystävällismielisellä alueella. Tämä on varoitus Filippokselle ja psykologista sodankäyntiä Karthagoa vastaan, että "toisella kädellä hoidellaan jo seuraavia hommia"... Roomassa esiintyy myös aatteelista kiinnostusta Kreikan ja sen historian suuntaan, sellaista osoittaa mm. Scipio nuorempi. Toiset, kuten Fabius ja senaattori Cato (234 - 149) varottavat moisesta hapatuksesta.

V. 211 roomalaisten vanhemmat (ja huonommat) komentajat Gnaeus ja Publius Cornelius Scipio tulevat etelämmäksi mutta joutuvat Karthagon ja sen liittolaisten joukkojen saartamiksi Ylemmän Baetus-joen taistelussa ja kaatuvat molemmat.

V. 210 25-vuotias Publius Cornelius Scipio, joka on naimisissa Paulluksen tyttären kanssa, ottaa ylipäällikkyyden läntisellä alueella. Tässä rikotaan joitakin vanhoja tärkeitä muotoja: hän ei ole esimerkiksi koskaan ollut preetorina eikä konsulina (ediilinä kylläkin). Hän on sitä muutenkin jo komentanut pitempään, paitsi vahojen komentajien omia opraatioita kuten tuo Boetus-joki. Joukot pitävät häntä suorastaan "jumalana". Itse hän ei niin tee. Alkaa tapahtumien vyöry, joka ratkaisee sodan parin seuraavan vuoden aikana ja tuo Roomalle tuloksen, jollaista kukaan ei olisi osannut toivoakaan, vaikka sotaa sitten vielä jatketaankin mm. Afrikan puolella aina vuoteen 202 asti. Se on orkestroitu Roomasta, mutta sen toteuttavat nuoret taitavat luotetut komentajat ja joukot.

Amiraali Publius Sulpicius Galba Maximuksen  komentama laivasto-osasto saapuu Aigeian merelle.

V. 209 Scipio valtaa äkkirynnäköllä Cathago Novan.

Kreikkalainen Pergamonin valtio tekee liiton Rooman kanssa. Pergamonia pidetään Ateenan ja Syrakusan veroisena sivistyskeskuksena, joskin ehkä vähän eri asioissa. (Pergamenttikin johtuu siitä.) Se on hellenismin pyhin paikka Delfoin ohella, sillä siellä sijaitseen Zeuksen temppeli. Pergamon sijaistee nykyisen Turkin Turkin länsirannikolla.

V. 208 Scipio saa Hasdrubalista Baeculan taistelussa, samoissa Baetus-joen (nyk. Guadalquivir-joen) maisemissa, joissa Publius ja Gnaeus olivat hävinneet. Hasdrubalilla oli kolme n. 30000 miehn armeijaa, joista tämä yksi, karthagolainen, tuhottiin ja hajotttiin täysin. Neljäs oli Masinissan  numidialaisarmeija. Hasdrubal pääsi pakenemaan kahden muun, yhteensä 60000 miehen pääasiassa gallialaisen armeijan kanssa Pyreiden yli, ja oli selvää, että hänkin marssii Italiaan Alppien yli.

Preetori Marcus Claudius Marcellus taistelee Hannibalin kanssa syntymäkaupungistaan samnilaisesta Venusiasta (Venosa) Italiassa Rooman eteläpuolella. Hän joutuu kiinni tiedusteluretkellä ja tapetuksi.

V. 207. Seuraavana vuonna Hasdrubal Barcan armeija tuhotaan sen laskeutuessa Alpeilta. Komentaja kaatuu, ja hänen päänsä heitetään katapultilla Hannibalille. Tämä ratkaisee myös Hannibalin kohtalon. Karthagolla ei ole mitään mahdollisuutta enää voittaa sotaa, ja koko Espanja on "pudonnut" Rooman hallintaan. Karthago vetäytyy Afrikkaan puolustamaan.

 

V. 2006 Masinissa tekee rauhan Skipion kanssa ja vaihtaa käytännössä puolta. Skipio lähettää kenraali Gaius Laeliuksen uusimaan sopimusta myös myös Syphaxin kanssa, mutta tämä nikottelee, ja haluaa neuvotella Skipion kanssa. Kun Skipio saapuu Syfaxin hallitsemaan puolueettomaan satamaan, tämä järjestää sinne myös Espanjasta Afrikan suuntaan vetäytyneiden kathagolaisten komentajan Hasdrubal Giscon (eri mies kuin H. Barca, joka siis on kuollut). (Molemmat herrat liikkuvat äärimmäisellä riskillä Syphaxin tontilla, ja Syphax yhtä äärimmäisellä riskillä yrittää jotakin hienouksia suurvaltojen kanssa...) Syphax liittoutuu Karthagon kanssa. Hän vieläpä nai Giscon tyttärenkin, suuren kaunottaren Sophoniban, joka on ollut kihloissa Masinissan kanssa. Roomalaiset pitävät Syphaxia tämän jälkeen petturina, jota on rangaistava. Kolmikymppisestä Masinissasta Rooma saa vankkumattoman liittolaisen, joka palvelee heitä monin tavoin puoli vuosisataa tästä eteenpäin, ja Rooman toimeksiannosta mm. aloittaa 57 vuoden kuluttua v. 149 e.a.a. III puunilaisodan viimeisenä pahana työnään.

Mago tyhjentää Karthagon viimeisen tukikohdan Espanjassa ja siirtyy Baleaareille.

Scipio asettuu ensimmäistä kertaa puntaroitavaksi ansioiltaan Roomaan konsuliehdokkaaksi; hän on ollut tähän saakka proconsul ja maaherra. Hän johtaa vanhaan Roomaan nähden moninkertaista aluetta. Kuten odottaa sopii, hänet valitaan. Filippos V tekee rauhan Rooman kreikkalaisten liittolaisten kanssa. Seuraavana vuonna myös Rooma ja Makedonia tekevät rauhan. Rooman ja Kreikan välillä on nyt muuta vispilänkauppaa. Rooma on kuitenkin ulottamasa vaikutusvaltaansa, ja ennen pitkää laajenemassa myös itään. Kreikkalaisia ei pidetä "barbaareina" kuten afrikkalaisia, ibeerejä, kelttejä, germaaneja ja liguureja.

V. 205. Mago nousee maihin Genovan seudulla ja yrittää nostattaa liguurit Roomaa vastaan.

Syfax hyökkää Afrikassa Karthagon tuella Masinissaa vastaan, joka joutuu pakenemaan Tripolitaniaan (Libyaan).  Molemmat ovat hyvinverkottuneita Afrikan berberi-barbaaripiireissä jopa niin, että että heidän vaihtaessaan puolia suurvaltakiistassa, lähimmät liittolaisetkin vaihtavat.

V. 204. Publius Cornelius Scipio nouseen maihin Afrikassa ja valtaa Masinissan Syfaxin pääkaupungin Cirtan. Kathago kutsuu Hannibalin ja Magon Italiasta kotiin puolustamaan emämaata.


V. 2003. Gaius Laelius ja Masisissa voittavat ja vangitsevat Syfaxin, joka on koonnut suuren 60000 armeijan, josta 10000 onratsumiehiä.

Qvintus Fabius Maximus Verrucosus kuolee luonnollisita syistä vähintään 77-vuotiaana suurin piirtein samoihin aikoihin, kun Hannibal lähtee Italian niemimaalta takaisin Afrikkaan.

Kreikkalainen Antiokian valtio Vähässä Aasiassa on ryhtynyt kalistelemaan miekkaa Egyptin kanssa alueiden valtaamiseksi. Sitä tukee Makedonian Filippos V ja luultavasti muutksi kreikkalaiset ja varsin mahdollisesti Roomakin. Karthagoa ei pidä päästää leviämään itäänpäin.

 

V. 202. Hannibal marssii Scipiota vastaan. Komentajat kohtaavat ennen taistelua ja Hannibal tarjoaa rauhaa, mutta Scipio vaatii antaustumista. Seuraavana päivänä 19.8. käydään Zaman taistelu.

Hannibalin valttina on 80 sotanorsua ja mieslukuisempi armeija, joka koostuu kuitenkin ratsuväki mukaan lukien pääasiassa alokkaista. Vain jalkäväkifalangin kolmas porras koostuu kaikenkokeneista karthagolaista veteraaneista. Edessä, norsujen takana on liittolaisia kuten galleja ja liguureja,  ja alokkaita. Tässä suhteessa puntit ovat toisin päin kuin Cannaen taistelussa. Mutta nyt ei ole huonoja tunarikomentajia kummallakaan puolella. Hannibalin strategiana näyttäisi olevan norsujen avulla ns. Pyrrhoksen voitto (Asculumin taistelu 279 Italiassa), jossa molemmat osapuolet väistämättä kolisivat karmeita tappioita, ja josta Rooma ei lopulta hyötyisi, vaikka "voittaiskin". Hannibal on ehkä käyttänyt tätä myös neuvotteluvalttina.

Kukaan ei "näe päältä", mitä Rooma aikoo. Rooman valtti ovat kokeneet huippuammattilaiset joka tasolla. Valttina on myös Masinissan asiantuntemus Karthagon armeijan vahvuuksita ja heikkouksista, ja taistelu tapahtuu hänen kotimaisemissaan.

Roomalainen manipuli, 120 - 160 miehen neliömäinen itsenäisesti liikkuva muodostelma, joka oli jaettu kahteen osaan joita komensi kumpaakin sadanpäämies (centurio), oli paljon tehokkaampi mm. norsuja vastaan kuin falangi. Se toimi jompi kumpi puolikas kulloinkin edellä, lisäksi oli kolme aliupseeria: optio, merkinkantaja signifer ja vartiopäällikkö tesserarius. Mikään ei tosin estänyt järjestämästä manipuleja sileällä avoimella kentällä myös falangiksi - tai sitten jollakin muulla tavalla.

Norsut eivät olleet nähneet tällaisia oliota, eivätkä ne astuneet sellaiseen keihäs ja kirvesmetsään, josta lisäksi lensi palavia tervattuja nuolia, sotkemaan, kun muitakin mahdollisuuksia oli. Jalkaväkeä komentanut Scipio järjesti manipulit "pylväiksi", joden välit houkuttelivat norsuja (ja sitten nuolia vielä persiiseen). Näin etummaiset manipulit pääsivät kuin pääsivätkin Karthagon eturivin alokkaita pillistä kiinni. Heidän takanaan seuraavassa portaassa olivt gallit, liguurit, ja Karthagoa tukevat numidialaiset.

Varsinainen ratkaisumonetti liittyi ratsuväkeen, josta 2/3 oli numidialaista. Ratsuväli iski heti täydellä voimalla taistelukentän molemmin puolin kokemattomampaa vihollistaan vastaan hajottaen sen ja ajaen pakosalle, mutta sen sijaan, että olisi ryhtynyt takaa-ajoon, iskikin Karthagon valiojalkaväen selkään takalinjoilla.

Rooma selvisi lopulta olosuhteisiin nähden pienin tappioin. Kathago koki täyden katastrofin.

 

Rooman valtakunta  . . . . .. . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . Karthago

Komentajat

Scipio Africanus, Masinissa . . . . . . . . . . . .. . .  . . . . . .Hannibal

Vahvuudet

34 000 jalkaväkeä,  3 000 roomalaista ratsuväkeä . . . 58 000 jalkaväkeä, 6000 ratsuväkeä ja

ja 6 000 numidialaista ratsuväkeä . . .. . . . . . . . . . . . .  80 sotanorsua

 

Tappiot

1 500 kuollutta ja 4000 haavoittunutta . . . . . . . . . . . . . 20 000 kuollutta, 11 000 haavoittunutta ja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . .  15 000 vankia 

Zaman taistelu. Ratsuväen (3) komentajat Masinissa, 6000 miestä, vas., ja Gaius Laelius, 3000 miestä, iskevät yllättäen ratsuväellä (jolla olisi pitänyt olla muualla muuta tekemistä) jalkaväkitaistelun ratkaisevalla hetkellä karthagolaisten selkään (kuin Vytautas Suuri ja Jan Žižka Žalgirisin taistelussa). Scipio ja Laelius olivat tehneet näin Espanjan sodan ratkaiseessa Baeculan taistelussa, jossa päähyöjkkäys oli naamioitu "harhautukseksi" (kuin Normandian maihinnousussa), Laelius tosin komensi silloin jalkaväkeä.

Karthago joutuu toteuttamaan raskaat rauhonehdot: vetäytymään kaikilta alueilta Afrikan ulkopuolelta, ja luovuttamaan osan Afrikan alueitaankin Masisnissalle, luovuttamaan laivastonsa, paitsi kolmea laivaa, ja sotanorsunsa ja maksamaan suuret sotakorvaukset.

 

V. 201 e.a.a. Hannibal tulee sellaiseen tulokseen, että Fabius Cunctator ja Rooman senaatti ovat voittaneet tekemällä yhteiskunnallisia ja ulkopolittiisia uudistuksia.

Hän kaappaa vallan ja toteuttaa Karthagossa tasa-arvoisen tasvaltalaisen järjestelmän, jossa vanha heimohierarkia lakkautetaan. Hän osoittautuu oikein hyväksi hallintomieheksi, kaupunki pääsee nopeasti uudelleen jaloilleen ja kauppayhteydet rupeavat taas pelaamaan. 

Antiokiaan (Seleukidien valtakuntaan), kuningas Antiokhos III Suuri valtaa Egyptiltä Palestiinan ja Syyrian. Hän on Hannibalin ihailija (joskaan aivan viimeisin käänne ei ehkä miellytä). Hän on saanut "arvonimen" Suuri siksi, että hänen tittlelinsä on käännös Persian Suurkuninkaan tittellistä. Antiokia on suuri hellenistinen valtakunta Aleksanteri suuren peruja, joka ulottuu keski-Turkista Intiaan (Pakistaniin). Jerusalemin temppelin papit todistavat Jahven ja Zeun yhteyttä. Zeuksen "kotipesä" Pergamon on nyt kuitenkin Ateenan ja Spartan kanssa Rooman liittolainen, ja myös Jupiterin ja Zeun ykseydelle on kannatusta... Tosin Olympos-vuori ei sijaitse siellä vaan Thessalian ja Makedonian rajalla.

200 e.a.a. Vanha testamentti saadaan Palestiinassa kootuksi,ja käännetään kreikaksi (Septuaginta).

 

 

 

 

Jos Putin on ”Hannibal”, niin KUKA ON ”FABIUS CUNCTATOR”???!!!

 

”Hyvän” ”Fabiuksen” pitäsi olla mm.:

– Poliittisesti luotettu

– Ilman sitäkin tunnettu ja ”huipulla” esimerkiksi syntyjäänkin, rikas

– Irvistelty mutta teflonpintainen (kireäpipoinen joissakin, "turhissa" asioissa)

- kaikista asioista hyvin perillä

- osaa ennustaa

– Ruma (tämä sulkee vähäisen joukon esimerkiksi ranskankielisen maailman supertähtiä pois)


– Ei patayhmä eikä seinähullu (tämä sulkee paljon väkeä pois…)

- Putinin ja Venäjän avoin tai salakavala vihollinen

.

”Ehdokkaita”:

.

– Donald Trump? … Hmmm… (tuo viimeisin...että "vihollinen"...?)

– Jean-Claude Juncker? ….

– George Soros?

- Paavi Franciscus?

– Angela Merkel?

– Barrack Obama?

– Elon Musk?

– Theresa May?

– Prinssi Charles?

– Tajib Erdogan?

– Benjamin Netanjahu?

– Antonio Guterres? (Kts. Tarja Halonen)

– Shinzo Abe?

– Mihail Hodorkovski?

- Pavel Grudinin? (ei ole vihollinen...)

– Tarja Halonen??? … (no ruma aianakin kuin perkele kuten Fabiuskin…)

– Martti Ahtisaari

– Petro Poroshenko? Mihail Saakashvili?

– Muu?

– Eu kukaan?

- keskusteluehdotus > Fabian society > Labour-puolue > Sosialistinen Internatsionaali

 

(se ei saa kyllä kusetettua Putinia hyökkäämään mnnekään.


Jokeri:  Kuka tuon ajan vaikuttaja SAULI voisi olla?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Risto Koivula

" Tarkasti ottaen Espanjassa tappelivat muutkin potentiaaliset vallanpitäjät, esimerkiksi eräs Masinissa ja eräs Syfax, sittemmin Hasdrubalin vävy, jolla oli 50000 miehen armeija parhaimmillan. "

https://fi.wikipedia.org/wiki/Masinissa

https://fi.wikipedia.org/wiki/Syfax

Mielestäni tämä Numidia on selvästi EU: Masinissa on itä-EU ja Syfax on länsi-EU, joka liittoutuu yhdessä vaiheessa Hannibalin kanssa...

Risto Koivula

Miksi Arkhimedes tappeli apinan raivolla Roomaa vastaan, ja siten käytännössä Hannibalin puolesta, vaikka siitä kuitenkaan varsinaisesti tuskin oli kysymys? Siihen lienee haettava vastausta Kreikasta.

Kuka tai mikä on "Kreikka", edellinen ja nykyinkin sivistyskeskus...?

Englanti? CERN ja Peter Higgs vosi olla "Arkhimedes"...

Arkhimedes on suorastaan tuhansia vuosia aikaansa edellä, joten nykyinen Arkhimedes voisi olla aika tuntematonkin fisinääri...

Risto Koivula

Tulee mieleen erä toinen "Sale"...

https://www.rt.com/news/359234-obama-trump-rt-puti...

Obama slams Trump’s appearance on RT, compares Putin to Saddam Hussein

Published time: 13 Sep, 2016 22:14

Barack Obama slammed Donald Trump for his appearance on RT last week, accusing the Republican nominee of trying to “curry favor” with the Russian president, whom he compared to Saddam Hussein in one of his harshest comments yet about Vladimir Putin.

Obama blasted Republican Presidential nominee Donald Trump for offering a soundbite to the Larry King Politicking Show that airs on RT.

WATCH: Iraq, Hillary and baseball: Donald Trump talks to Larry King (RT EXCLUSIVE)

https://www.facebook.com/RTvids/videos/13097124190...

“When the interviewer asks him [Trump], ‘why do you support this guy [Putin]?’ He says, ‘He is a strong guy. Look, he’s got an 82 percent poll rating.’ Well, yes, Saddam Hussein had a 90 percent poll rating. If you control the media and you’ve taken away everybody's civil liberties, and you jail dissidents, that's what happens,” Obama claimed, addressing the crowd at a Hillary Clinton campaign event in Philadelphia.

He loves this guy,” Obama added of Trump’s alleged cozy relationship with Putin. “Now their nominee is out there praising a guy, saying he’s a strong leader, because he invades smaller countries, jails his opponents, controls the press, and drives his economy into a recession.”

It’s not the first time that the name of Vladimir Putin has been brought up in the US presidential campaign, but this time the US president used this 'argument' while openly campaigning for Clinton against Trump. The situation has become “really ludicrous and it borders on the ridiculous,” believes Gregory R. Copley, editor of Defense & Foreign Affairs.

“In my 50 odd years covering the US government, I have never seen this level of partisanship within the administration where a sitting president actually regards the opposition party as the enemy of the state,” Copley told RT.

The analyst said that the Democrats are “blaming the messenger to revert the attention from the message.”

“The message which Donald Trump delivered on RT was unambiguous in his campaign. Just like the fact that WikiLeaks revelation of the hacked emails was very explicit in showing up what the Democratic party itself was doing,” Copley added.

OP-EDGE: Trump’s affinity for Putin infuriates proponents of US ‘bull in china shop’ foreign policy

The US establishment is “sacrificing key bilateral relationships in order to win [a] domestic election,” believes Copley. He added that neither Obama nor Clinton are interested in unifying the country, but they are rather “interested in winning and engaging in what modern democracy seems to have become – the tyranny of the marginal majority over the marginal minority.”

“When you think about the number of times that the Clinton campaign has brought up President Putin and the alleged Russian hacking of Hillary Clinton’s service, it makes you wonder just how desperate they are,” Copley noted. “President Obama has lost literally all prestige in an international community…with the loss of prestige he has become desperate.”

Barack Obama made a mistake when he diverted public attention towards Trump’s interview with Larry King and gave the Republican candidate some free publicity, media personality Lionel told RT.

“Larry King does his show for the organization called ORA that gets covered on RT. What are we talking about here? Larry King that is the issue. Larry King has talked to every human being on the planet at one time or the other,” Lionel told RT.

“What did Donald Trump say about either Putin or Russia? What was it that he said that was so important to repeat it but in any way causes anyone to show concern? And nobody can point to it. It is just this repeated idea that ‘He must have said something wrong, because everybody keeps talking about it, and since all I do is rea the headlines, I’m going to repeat it too!’”

“Nobody cares about this. Nobody is talking about this,” said Lionel stressing that the media in the US is busy covering Hilary Clinton’s health problems. “This is absolutely old news. Great publicity for RT – fantastic – and Larry King and Donald Trump. They are repeating by virtue of the story what Donald Trump said.”

Discussing Obama’s belligerent comparison of the Russian leader, Lionel said that the US leader’s reference to Putin and Hussein was a failed attempt to sway undecided voters to vote for the Democrats.

“I promise you nobody came home and said: ‘You know what, I’m voting for Hilary because I heard today a juxtaposition between Putin and Saddam Hussein! That’s all I needed to hear!’” Lionel said.

Obama’s attempt to use Trump’s interview on RT as a “battering ram” in his campaigning for Clinton failed, since there was nothing “terribly controversial” about it, according to one commentator from Risk Cooperative.

“It was a fairly straightforward proposition. I saw the interview. I didn’t think there was anything terribly controversial about it,” Daniel Wagner, managing director, told RT.

“I really don’t understand why there has to be some sort of connotation that anything Russian is automatically bad, but, unfortunately, there are many people in America who would equate anything Russian with being bad just like they would equate anything with China to be bad. They don’t understand the world. They don’t understand that there are other media platforms out there, that RT is one of the largest in the world…”

“There are a lot of people who have never got out of the Cold War mentality and continue to believe that Mr Putin is the bogeyman and everything he does again is bad, and anything that is done by other people is good,” he added.

Throwing around words and accusations during the election season is a “dangerous thing to do” and “certainly doesn’t help set a useful stage” for later on after the election is over, Wagner noted.

Toimituksen poiminnat